hygeia

Η Α’ Οφθαλμολογική Κλινική και τα Εξωτερικά ιατρεία του «Υγεία» λειτουργούν με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για την διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων, με διευθυντή τον Καθηγ. κ. Γεωργαρά. Τα Εξωτερικά Ιατρεία της Α’ Οφθαλμολογικής λειτουργούν Δευτέρα –Τετάρτη- και κάθε δεύτερη Παρασκευή 09.00 πμ – 15.00 μμ, καθώς επίσης και εκτός των ωρών λειτουργίας του Νοσοκομείου, 24 ώρες το 24ωρο, με την ομάδα των διημερευόντων και διανυκτερευόντων ιατρών του.

Δεδομένης της στενής σχέσης του Ινστιτούτου με το Νοσοκομείο, προσφέρουμε στους ασθενείς μας την επιλογή να χειρουργηθούν στο «Υγεία» με έναν από τους ιατρούς μας.

Η Ιστορία του «Οφθαλμού» στο «Υγεία»

Η ιστορία μας στο« Υγεία», άρχισε το 1982, είναι μακρά και προσφέρει στους ασθενείς μας την επιλογή να θεραπευτούν σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας.

Το 1992 εγκαταστάθηκε στο «Υγεία» η Εταιρεία «Υγεία-Οφθαλμός» με διοικητικό και επιστημονικό Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Σπύρο Γεωργαρά, σε παράληλη συνεργασία με το Εξωτερικό ιατρείο και το Οφθαλμολογικό Χειρουργείο, και με αντικείμενο τις διαθλαστικές επεμβάσεις. Το «Υγεία-Οφθαλμός» εγκατέστησε το πρώτο στη χώρα σε νοσοκομείο LASER για τη διόρθωση της μυωπίας και των άλλων διαθλαστικών εκτροπών.

Σήμερα λειτουργεί το έβδομο LASER κατά σειρά προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας, στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Υγεία-Οφθαλμός» που συνεργάζεται με το Νοσοκομείο «Υγεία».

Το 1997 έως το 2008 το «Υγεία-Οφθαλμός» αναλαμβάνει ως ανεξάρτητη μονάδα και τα Εξωτερικά Οφθαλμολογικά ιατρεία του «Υγεία».

Το 2008 έως το 2012 το Οφθαλμολογικό Τμήμα του «Υγεία» περιλαμβάνει και τα Εξωτερικά ιατρεία με επιστημονικό Διευθυντή τον Καθηγ. κ. Σπ. Γεωργαρά.

Το 2012 το Οφθαλμολογικό Τμήμα του νοσοκομείου μετονομάζεται σε Α’ Οφθαλμολογική Κλινική και επίσης αναπτύσσεται η Β’ Οφθαλμολογική Κλινική υπό τη διεύθυνση του χειρουργού οφθαλμιάτρου κ. Στέφανου Δημόπουλου, για παθήσεις και εγχειρήσεις οπισθίου ημιμορίου.

Το Οφθαλμολογικό του «Υγεία» είναι γνωστό διεθνώς για την υψηλή εξειδίκευση των στελεχών του και τις καινοτόμες και αξιόπιστες υπηρεσίες που προσφέρει στον διαγνωστικό και χειρουργικό τομέα.

Εδώ εμφυτεύθηκαν οι πρώτοι ενδοφακοί (1982-1983), και εφαρμόστηκε η πρώτη στη χώρα επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία υπερήχων, μέθοδος που έφερε επανάσταση στην μικροχειρουργική του οφθαλμού. Η τεχνική αυτή, η οποία πραγματοποιείται μέχρι σήμερα, βεβαίως με τα πλέον προηγμένα μηχανήματα, πρωτοεφαρμόστηκε τότε από τον ίδιο τον εφευρέτη της, αμερικανό Charles Kelman με συνεργάτες του τον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον κ. Σπύρο Γεωργαρά και τον κ.Ερίκο Φρειδερίκο.

Εδώ έγινε η πρώτη στη χώρα επέμβαση για την μυωπία με ακτινωτή κερατοτομή το 1983 από τον κ. Γεωργαρά και τον κ. Βασίλη Τσίγκο.

Τρία χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας από τον κ.Σπύρο Μαργέτη, με θερμοκαυτηρίαση κερατοειδούς.

Το 1990 έγινε η πρώτη εγχείρηση με φακόλυση με Laser για τον καταρράκτη στη χώρα, καθώς και η πρώτη στον κόσμο με συνδυασμό ενεργειών Laser και υπερήχων (Bimbie – τεχνική Γεωργαρά) επέμβασης καταρράκτη.

Την ίδια εποχή έγιναν και οι πρώτες εφαρμογές επεμβάσεων καταρράκτου με αναισθησία με σταγόνες και χωρίς τη χρήση ραμμάτων.

Εδώ έγινε η πρώτη εγχείρηση στη χώρα ενδοφακού για παθήσεις ωχράς κηλίδος, σε συνδυασμό με διορθωτικά γυαλιά, καθώς και λίγο αργότερα η πρώτη εγχείρηση καταρράκτη επί ωχροπάθειας με τηλεσκοπικό φακό, καθώς και η πρώτη στον κόσμο αλλαγή φακού με τηλεσκοπικό φακό.

Εδώ έγιναν το 2016 οι πρώτες επεμβάσεις στην χώρα σε άτομα με παθήσεις ωχράς, που είχαν χειρουργηθεί για καταρράκτη και δυσκολεύονταν ιδιαιτέρως στην κοντινή όραση και στο διάβασμα, όπου τοποθετήθηκαν ειδικοί επιπρόσθετοι ενδοφακοί που τους βοηθούν στο σοβαρό αυτό πρόβλημά τους.

ραγματοποιήθησαν επίσης οι πρώτες εξατομικευμένες επεμβάσεις για τη διόρθωση μυωπίας και υπερμετρωπίας, οι πρώτες επεμβάσεις με πολυεστιακές διορθώσεις στον κερατοειδή με Excimer LASER για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, καθώς και οι πρώτες επεμβάσεις στη χώρα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας με τη μέθοδο Schachar και του κερατόκωνου με ένθεση δακτυλίων κερατοειδούς.

Στον τομέα των μεταμοσχεύσεων διενεργήθησαν οι πρώτες ειδικές μεταμοσχεύσεις κερατοπροθέσεων που συνεχίζονται έως σήμερα με τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές.

Πραγματοποιήθησαν από τις πρώτες επεμβάσεις με χιαστί μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και από τις πρώτες επεμβάσεις στρωματικών μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, καθώς και η πρώτη στον κόσμο επέμβαση κερατοειδούς με ενσωματωμένο δακτύλιο εντάσεως (μέθοδος Γεωργαρά) που διερευνήθηκε και εξελίχθηκε από τον Τάσο Χαρώνη.

Επίσης έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις σκληροπλαστικής από τον κ. Σπύρο Μαργέτη, για την αναχαίτηση της εξέλιξης της υψηλής μυωπίας.

Έγινε σειρά πρωτοποριακών επεμβάσεων για πρώτη φορά με ενδοφακούς σε βρέφη και νήπια, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές για τις περιπτώσεις αυτές, καθώς επίσης και ειδικές τεχνικές καταρράκτου σε περιπτώσεις υαλειδεκτομών με παρουσία ελαίου σιλικόνης, με τη συνεργασία του κ. Στέφανου Δημόπουλου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε αλλαγή του χρώματος του κερατοειδούς με tattoo, αλλά και θεραπείες της φυσσαλιδώδους κερατοπάθειας με εγχύσεις σιλικόνης και με διασύνδεση κολλαγόνου στα στρώματα του κερατοειδούς, καθώς επίσης και χρήση ενθέτων εγχρώμων ενθεμάτων στον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή του χρώματος του οφθαλμού, αλλά και της ίριδος με ένθεση τεχνητής ίριδας.

Εδώ άρχισαν επίσης πρωτοποριακές επεμβάσεις με ενδοφακούς ίριδος, συμπληρωματικούς ενδοφακούς και φακικούς ενδοφακούς όλων των τύπων για τη διόρθωση διαθλαστικών εκτροπών, που εφαρμόζονται σήμερα σύμφωνα με τις τελευταίες πλέον εξελίξεις σε τεχνικές και υλικά.

Στον τομέα του γλαυκώματος παρουσιάστηκαν ειδικές τεχνικές για πρώτη φορά στον κόσμο, καθώς και η χρήση πρωτοποριακών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας Excimer LASER (ELT) για την θεραπεία του γλαυκώματος, καθώς επίσης και νέες τεχνικές minimal invasive επεμβάσεων γλαυκώματος, που εφαρμόζονται σήμερα στις εξελιγμένες μορφές τους από την κα Ελισάβετ Πατσούρα και τον Καθηγ. κ. Σπύρο Γεωργαρά.

Στον τομέα των εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού, για πρώτη φορά στην Ευρώπη εφαρμόστηκαν ειδικές επεμβάσεις αγγειοπλαστικής σε συνεργασία με το Τμήμα υπερήχων του Καθηγ. κ. Μπάλα και του συνεργάτη του κ. Νίκου Παγκράτη.

Στον τομέα των στραβισμών πραγματοποιούνται ειδικές επεμβάσεις για τον στραβισμό και την διπλωπία, με τη συνεργασία του Ορθοπτικού Τμήματος του «Υγεία» και την Διευθύντριά του κα Σοφία Πολυχρονιάδου, καθώς επίσης και πρώτες επεμβάσεις με τη χρήση Βοtox, σε καθοδηγούμενες θέσεις ενέσεων,  με την βοήθεια ηλεκτρομυογραφημάτων.

Στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής έγινε η πρώτη στη χώρα μεταμόσχευση τεχνητού βολβού με υδροξυαπατίτη (κοράλλι) με στόχο την πλήρη κινητικότητα του τεχνητού οφθαλμού από τον Διευθυντή της Κλινικής, καθώς και η πρώτη εφαρμογή Botox στην Ελλάδα γενικότερα. Τον τομέα σήμερα καλύπτει ο γνωστός χειρουργός κόγχου και βλεφάρων, οφθαλμίατρος συνεργάτης της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής κ. Αθανάσιος Ρουμελιώτης, καθώς επίσης και το Τμήμα Βλεφάρων του Νοσοκομείου με τον κ. Νικόλαο Τράκο.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, επί 25 χρόνια από το 1984, η Οφθαλμολογική Κλινική συμμετείχε στη μετεκπαίδευση των χειρουργών οφθαλμιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον καταρράκτη, στις διαθλαστικές επεμβάσεις, στο γλαύκωμα και στις μεταμοσχεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται σε ζωντανό χρόνο μετάδοσης χειρουργικές επεμβάσεις, που αφορούν μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, επεμβάσεις καταρράκτου με ειδικούς ενδοφακούς, γλαυκώματος και διαθλαστικές επεμβάσεις, από το Νοσοκομείο στα ετήσια Διεθνή Συνέδρια που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφθαλμίων Φακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2016 η Α’ Οφθαλμολογική Κλινική και το Οφθαλμολογικό Κέντρο «ΟΦΘΑΛΜΟΣ» περιλαμβάνονται στα επιλεγμένα για τους Υπότροφους της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής μετεκπαιδευτικά Κέντρα, για διαθλαστικές επεμβάσεις, ενδοφακούς και καταρράκτη.

Με αυτή την ιδιαίτερα πλούσια σε επιτεύγματα και διάρκεια ιστορία, η Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Υγεία», στελεχωμένη σήμερα με τους πλέον εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους σε όλους τους τομείς της Οφθαλμολογίας, και εφοδιασμένη με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό που αφορά στη διάγνωση και στην πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη θεραπευτική αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων, συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σε άμεση συνεργασία με το Οφθαλμολογικό Κέντρο «ΟΦΘΑΛΜΟΣ» και την Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Υγεία-ΟΦΘΑΛΜΟΣ».

Η στελέχωση της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής

Στον χειρουργικό τομέα της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής μετέχουν :

Καθηγ. Σπύρος Γεωργαράς, FEBO, MD:

Πρόσθιο ημιμόριο, εγχειρήσεις μεταμοσχεύσεων, καταρράκτου, ενδοφακών, γλαυκώματος, αποκαταστάσεις τραυμάτων, τεχνητών βολβών, στραβισμοί και διαθλαστικές επεμβάσεις (διόρθωση πρεσβυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, μυωπίας)

Ελισάβετ Πατσούρα, MD MRCOphth :

Πρόσθιο ημιμόριο, εγχειρήσεις καταρράκτου – ενδοφακού, γλαυκώματος, διαθλαστικές επεμβάσεις, νευρο-οφθαλμολογία, παιδο-οφθαλμολογία, παθολογία βυθού

Dr. med Bettina Neureither, ΜD :

Παιδο-οφθαλμολογία, διαθλαστικές επεμβάσεις, αθλητική όραση, παθολογία βυθού, νευρο-οφθαλμολογία

Κωνσταντίνος Χαλιούλιας, ΜD, MRCSEd, FRCOphth:

Οπίσθιο ημιμόριο, υαλειδεκτομές, ωχρά κηλίδα, εγχειρήσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και τραυμάτων οπισθίου ημιμορίου

Ανδρέας Παναγόπουλος, MD MRCOphth:

Ειδικός επί των παθήσεων και των μεταμοσχεύσεων του κερατοειδούς

Αθανάσιος Ρουμελιώτης, MD :

Οφθαλμοπλαστική χειρουργική βλεφάρων, κόγχων και δακρυϊκής συσκευής

Δρ.Μεταξάκη Ιωάννα, MD, PhD, FEBO:

Παθολογία βυθού, νευρο-οφθαλμολογία, αισθητική οφθαλμολογία

Στο Εξωτερικό ιατρείο της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Καθηγ. Σπ.Γεωργαρά, μετέχουν:

τα στελέχη της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Υγεία-Οφθαλμός» με την Διευθύντρια Ελισάβετ Πατσούρα και του «Οφθαλμού» με την Διευθύντρια Bettina Neureither σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Διευθυντή οφθαλμίατρο Νίκο Μιχαλόπουλο, και προσφέρουν με τους συνεργάτες της Κλινικής σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων που αφορούν στη διερεύνηση της παθολογίας του οφθαλμού και στη θεραπεία των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Επίσης συνεργάζονται άμεσα με τον χειρουργικό τομέα της Κλινικής, την Β’ Οφθαλμολογική Κλινική του κ. Στέφανου Δημόπουλου, το χειρουργείο μίας ημέρας (ODS) του «Υγεία», καθώς και με το χειρουργείο του «Μητέρα».

Όλα τα συνεργαζόμενα Τμήματα είναι στελεχωμένα από ειδικούς νοσηλευτές στον τομέα της Οφθαλμολογίας και εξοπλισμένα με τελευταίου τύπου μηχανήματα που αφορούν στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις.