Ο Καθηγητής Σπύρος Γεωργαράς έχει ειδικευθεί στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ευρώπη που εφήρμοσε τις επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας, και ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στις επεμβάσεις καταρράκτη με φακοθρυψία και ένθεση ενδοφθαλμίων φακών. Είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που χειρούργησε υπερμετρωπία και υψηλή μυωπία με ενδοφακούς, καθώς και πρεσβυωπία. Eίναι Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» στην Αθήνα.

Το 1985 ίδρυσε το «Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ινστιτούτο Οφθαλμός», από τα μεγαλύτερα οφθαλμολογικά κέντρα της Ελλάδας, του οποίου είναι Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής. Το 1992 ίδρυσε την Μικροχειρουργική Οφθαλμολογική Κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας (ΟΜΗΝ) «Υγεία-Οφθαλμός». Το 1984 ίδρυσε ως πρώτο Ιδρυτικό Μέλος, την επιστημονική «Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής» με μέλη οφθαλμιάτρους εξειδικευμένους στον καταρράκτη, στην διαθλαστική χειρουργική (διόρθωση μυωπίας – υπερμετρωπίας – αστιγματισμού – πρεσβυωπίας) και στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας έως το 2003, κατόπιν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και από το 2015 εξελέγη και διατελεί Πρόεδρος έως σήμερα. Ως μέλος των Oφθαλμολογικών Εταιρειών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ίδρυσε την «Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Το 2010 ίδρυσε ως πρώτο Ιδρυτικό μέλος, το επιστημονικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής, Αντιγήρανσης και Βιοτεχνολογίας», του οποίου ήταν Ενεργών Πρόεδρος και νυν Γενικός Γραμματέας, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, με τη χρήση βλαστοκυττάρων, αυξητικών παραγόντων, για την αναγέννηση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Μέχρι σήμερα, είναι ο μόνος Έλληνας οφθαλμίατρος που συμμετέxει εδώ και χρόνια στο ‘International Intraocular Implant Club’ (IIOIC), το οποίο αποτελείται από επιλεγμένους Χειρουργούς Οφθαλμιάτρους οι οποίοι χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης για το έργο τους.

DSC 0727 Vertical

Το 2000 έλαβε το Τιμητικό Δίπλωμα Fellow of European Board of Ophthalmologists (FEBO). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμίατρων, του οποίου και διετέλεσε Εξεταστής Καθηγητής των ειδικευμένων οφθαλμιάτρων για την απόκτηση αυτού του Διπλώματος FEBO.

Τον Απρίλιο του 2000 του απενεμήθη ο τίτλος του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στην Γερμανία που διατήρησε έως το 2010.

Είναι μέλος πολλών Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών οφθαλμολογικών εταιρειών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μικροχειρουργικής του οφθαλμού από το Ινστιτούτο Fyodorov, το πρώτο Διεθνές Βραβείο Kelman (1999), το χρυσό Τιμητικό Βραβείο της Ινδικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας (2003) και τη «Διεθνή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής» (ISRS) ως Διεθνής Αντιπρόσωπος της Εταιρείας.

Img Our 2

Η Υποτροφία «Σπύρος Γεωργαράς” καθιερώθηκε από την ΕΕΕΦΔΧ το 2007. Έκτοτε, η υποτροφία απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους Έλληνες οφθαλμιάτρους για να τους βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση των σπουδών τους σε εγκεκριμένο οφθαλμολογικό κέντρο του εξωτερικού. Η πρώτη υποτροφία απονεμήθηκε στον Στέργιο Λιάπη.

Img Our 1

Με πάνω από 3000 μέλη σε 89 χώρες, η Διεθνής Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS) είναι η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση για διαθλαστικούς χειρουργούς (οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται σε χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας).
Το 2004, ο καθηγητής Σπύρος Γεωργάρας είχε την τιμή να διοριστεί από την ISRS ως Εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου της στην Ελλάδα.

Img Our 3
Το 1999 απονέμεται στον καθηγητή Σπύρο Γεωργαρά το πρώτο βραβείο Kelman, ως έναν εκ της πρώτης γενεάς διεθνώς που ξεκίνησε επεμβάσεις καταρράκτη με φακοθρυψία ή/και ενδοφθάλμια εμφύτευση φακού.
Img Our A
Ο καθηγητής Γεωργαράς εφευρίσκει τους ολογραφικούς φακούς για διορθώσεις αμετρωπίας, για την οποία εφεύρεση του έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη, ήδη από το 1993.
Ο καθηγητής Σπύρος Γεωργαράς λαμβάνει το χρυσό μετάλλιο της Ινδικής Εταιρείας Ενδοφακών & Διαθλαστικής Χειρουργικής για τις καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές του.
Img Our B

Ομιλίες και Εμφανίσεις του Καθηγητή