Τμήμα Χειρουργικής Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς

 • Μυιοψίες- Φωτοψίες
 • Ρωγμές στον Αμφιβληστροειδή
 • Αποκόλληση Υαλοειδούς
 • Αιμορραγία υαλοειδούς
 • Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
 • Διαβήτης και χειρουργική αμφιβληστροειδούς
 • Επαμφιβληστροειδική μεμβράνη
 • Οπή Ωχράς
 • Τραύμα του οφθαλμού
 • Παιδί και χειρουργική Αμφιβληστροειδούς

  Τμήμα Χειρουργικής Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς: συχνές ερωτήσεις

  • Μυιοψίες- Φωτοψίες
   • Τι είναι οι μυιοψίες;

  Οι μυιοψίες ή κοινώς μυγάκια είναι τα μαύρα στίγματα τα οποία εμφανίζονται στο οπτικό μας πεδίο. Ο λόγος που ονομάζονται έτσι είναι γιατί όταν τα παρατηρούμε για πρώτη φορά μας δίνεται η εντύπωση ότι πετούν μυγάκια γύρω μας, μέχρι να αντιληφθούμε ότι αυτά τα στίγματα είναι μέσα στο μάτι μας.

  Αυτά τα μαύρα στίγματα μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, από απλές γραμμές, στίγματα, μορφές εντόμων, μέχρι σχήματα που μοιάζουν με ιστό αράχνης. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι όταν προσπαθούμε να επικεντρώσουμε το βλέμμα επάνω τους ακολουθούν τις κινήσεις του ματιού.

  Τα μυγάκια είναι περισσότερο εμφανή όταν βρισκόμαστε σε καλά φωτισμένους χώρους.

   • Γιατί έχουμε μυιοψίες (μυγάκια);

  Δύο είναι συνήθως οι καταστάσεις που δημιουργούν τα μυγάκια στο οπτικό μας πεδίο.

  Η πρώτη που είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, είναι η συναίρεση του Υαλοειδούς (vitreous syneresis). Αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκινά από μικρές ηλικίες και συνίσταται στην προοδευτική εκφύλιση του σκελετού του υαλοειδούς που προκαλεί την συσσώρευση των μικροσκοπικών στοιχείων του σε μεγαλύτερες ομάδες που από κάποιο χρονικό σημείο και μετά γίνονται αντιληπτές.

  Η δεύτερη είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή που στους περισσότερους ανθρώπους ολοκληρώνεται μέσα σε ένα διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων και συνήθως εκτός από τα στίγματα συνοδεύεται και από λάμψεις (φωτοψίες).

  Σπανιότερα μπορεί να προκληθούν από άλλα νοσήματα του ματιού τα οποία απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

   • Είναι οι μυιοψίες επικίνδυνες;

  Όταν αυτές προκαλούνται από αποκόλληση του υαλοειδούς, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να προκληθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή. Η συναίρεση του υαλοειδούς είναι ακίνδυνη.

  Όταν προκαλούνται από άλλα νοσήματα ο κίνδυνος εξαρτάται από την ακριβή διάγνωση.

   • Τι πρέπει να κάνω όταν έχω μυιοψίες;

  Επειδή είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανένας την αιτιολογία των μυιοψιών καλό είναι να επισκέπτεται οφθαλμίατρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ιδανικά εντός 24ώρου για να υποβληθεί σε εξέταση του αμφιβληστροειδή με βυθοσκόπηση.

  Αυτό είναι απαραίτητο γιατί εφόσον υπάρχει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί πριν προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

  • Ρωγμές στον Αμφιβληστροειδή
   • Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;

  Το μάτι είναι μια κούφια σφαίρα το τοίχωμα της οποίας πίσω από τον κερατοειδή( το διαφανές τμήμα του ματιού) αποτελείται από τρία στρώματα. Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί το στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό της σφαίρας. Είναι ο νευρικός ιστός του ματιού χάρη στον οποίο βλέπουμε.

   • Τι εννοούμε με τον όρο ρωγμή (ρήξη) του αμφιβληστροειδούς;

  Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας συνεχής ιστός που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ματιού. Οτιδήποτε διακόπτει αυτή την συνέχεια μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ρωγμή. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν οι πεταλοειδείς και οι ρωγμές με πώμα, οι ατροφικές οπές και η διάλυση.

   • Είναι οι ρωγμές επικίνδυνες;

  Κυρίως οι πεταλοειδείς ρωγμές και η διάλυση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκαλέσουν αποκόλληση αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Όταν ακούμε για ανθρώπους που είχαν θεραπεία με laser για ρωγμή ή χειρουργείο για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το συχνότερο αίτιο είναι μια πεταλοειδής ρωγμή.

  Οι ατροφικές οπές και οι ρωγμές με πώμα χωρίς έλξη σε υγιή αμφιβληστροειδή είναι πρακτικά ακίνδυνες.

  Η διάλυση του αμφιβληστροειδούς δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Μερικές φορές υπάρχει ιστορικό τραύματος στο μάτι.

   • Πως θα καταλάβω αν έχω μια επικίνδυνη ρωγμή;

  Οι πεταλοειδείς ρωγμές προκαλούνται από την αποκόλληση του υαλοειδούς. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι τα συμπτώματα από την αποκόλληση του υαλοειδούς και όχι την δημιουργία της ρωγμής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει κλινική εξέταση επί συμπτωμάτων.

  Μόνο ένα 10% αυτών που έχουν αποκόλληση υαλοειδούς θα έχουν πεταλοειδή ρωγμή και θα χρειάζονται κάποια μορφή θεραπείας.

  • Αποκόλληση Υαλοειδούς
   • Τι είναι το υαλώδες σώμα ή υαλοειδές;

  Το μάτι έχει σφαιρικό σχήμα και η κοιλότητα στο εσωτερικό του είναι κατά τα 4/5 γεμάτη με ένα gel, το υαλώδες σώμα. Αυτό βρίσκεται εξολοκλήρου πίσω από τον φακό του ματιού.

  Το υαλώδες αποτελείται από ένα τρισδιάστατο σκελετό από μικροϊνίδια ο οποίος περιβάλλεται από νερό. Αυτή ακριβώς η δομή είναι που του δίνει την κολλώδη σύστασή του.

   • Τι σημαίνει αποκόλληση του υαλοειδούς και γιατί συμβαίνει;

  Το υαλοειδές με την πάροδο του χρόνου χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται χάνοντας την κολλώδη σύστασή του. Ουσιαστικά από gel γίνεται νερό.

  Το υαλοειδές είναι κολλημένο μέσω μιας μεμβράνης στον αμφιβληστροειδή, σε άλλα σημεία πιο ισχυρά και σε άλλα σημεία λιγότερο. Όταν το υγροποιημένο υαλοειδές ανοίξει τρύπα στην μεμβράνη τότε το υγρό που περνάει από μέσα διαχωρίζει αυτή την μεμβράνη από τον αμφιβληστροειδή και αυτό αποτελεί την αποκόλληση του υαλοειδούς.

   • Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η αποκόλληση του υαλοειδούς;

  Παρότι η αποκόλληση του υαλοειδούς συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς σε κάποια φάση της ζωής μας, μόνο ένα 10% αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω δημιουργίας ρωγμών κατά την φάση της αποκόλλησης.

  Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάποιος να εξετασθεί όταν έχει αποκόλληση υαλοειδούς για να αντιμετωπισθούν τυχόν ρωγμές, προτού προκαλέσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

   • Και τώρα που έπαθα αποκόλληση υαλοειδούς το μάτι μου δεν είναι φυσιολογικό; Υπάρχει δυνατότητα να αντιστρέψω, σταματήσω αυτή την αποκόλληση;

  Το μάτι μετά την αποκόλληση του υαλοειδούς θα εξακολουθεί να λειτουργεί φυσιολογικά όπως και πριν. Η εκφύλιση του υαλοειδούς δεν μπορεί να αναστραφεί και από λειτουργικής άποψης (όραση) δεν επηρεάζει το μάτι. Αυτό για το οποίο παραπονούνται οι περισσότεροι είναι τα μαύρα στίγματα (μυιοψίες), τα οποία όμως με την πάροδο του χρόνου μειώνονται ή εξαφανίζονται.

   • Τι σχέση έχει η αποκόλληση του υαλοειδούς με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

  Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι μια κατάσταση η οποία μόνο σε ένα 10% δημιουργεί προβλήματα τα οποία αν αντιμετωπισθούν εγκαίρως δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στην όραση (έγκαιρη θεραπεία ρωγμών).

  Εφόσον η ρωγμή δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως τότε συνήθως δημιουργείται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η οποία απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις επείγον χειρουργείο για να προληφθεί μόνιμη απώλεια όρασης.

  Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι με τον όρο αποκόλληση αμφιβληστροειδούς εννοούμε την οξεία ρηγματογενή αποκόλληση (μετά από ρωγμή). Άλλες μορφές αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση(για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το αντίστοιχο κείμενο).

  • Αιμορραγία υαλοειδούς
   • Τι είναι η αιμορραγία υαλοειδούς και τι συμπτώματα έχει;

  Είναι η διαρροή αίματος στην κοιλότητα του υαλοειδούς, συνήθως από κάποιο σπασμένο αγγείο στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Η αιμορραγία προκαλεί θόλωση και μαύρα στίγματα στην όραση, αλλά αυτό δεν είναι ένα ειδικό σύμπτωμα ( άλλες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα). Όπως πάντα σε τέτοιες καταστάσεις ο έλεγχος από οφθαλμίατρο θα βοηθήσει στην διάγνωση.

   • Είναι η αιμορραγία υαλοειδούς επικίνδυνη;

  Η αιμορραγία αυτή καθ’ αυτή δεν είναι επικίνδυνη και εάν σταματήσει θα απορροφηθεί με την πάροδο του χρόνου, το αίτιο που την προκάλεσε όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

   • Τι προκαλεί την αιμορραγία του υαλοειδούς;

  Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς. Όταν το υαλοειδές ξεκολλά μπορεί να σκίσει κάποιο αγγείο το οποίο αιμορραγεί προσωρινά.

  Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η εκφύλιση της ωχράς, οι αγγειοπάθειες του αμφιβληστροειδούς, φλεγμονές κλπ.

   • Και εγώ τι πρέπει να κάνω, χρειάζομαι κάποια θεραπεία;

  Η εξέταση από οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη αφενός για να γίνει η διάγνωση και αφετέρου για να βρεθεί το αίτιο. Πολλές φορές η εξέταση είναι δύσκολη λόγω της αιμορραγίας. Τότε απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις (β-υπέρηχος) για να εκτιμηθεί ο αμφιβληστροειδής.

  Εάν το μάτι είναι γενικά υγιές και δεν μπορεί να εξετασθεί σωστά τότε η αιμορραγία οφείλεται σε αποκόλληση υαλοειδούς μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρουσίας ρωγμής στον αμφιβληστροειδή η οποία μπορεί να μην φαίνεται στην εξέταση λόγω του αίματος.

  Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται το χειρουργείο για την αφαίρεση της αιμορραγίας και την αντιμετώπιση τυχόν ρωγμών, καθώς ο κίνδυνος ζημιάς από το χειρουργείο είναι μικρότερος από την βλάβη που μπορεί να υποστεί το μάτι από μια αδιάγνωστη ρωγμή.

  Εφόσον ο ασθενής θελήσει να μην χειρουργηθεί, τότε πρέπει να γίνεται επανεξέταση κάθε λίγες ημέρες και ανάλογα με το πόσο γρήγορα καθαρίζει η αιμορραγία μέχρι να μπορεί να εξετασθεί όλος ο αμφιβληστροειδής.

   • Υπάρχει περίπτωση να μην φύγει το αίμα; Τότε τι κάνω;

  Αυτό είναι σχετικά σπάνιο σε αιμορραγίες από αποκόλληση υαλοειδούς, αλλά πιο συχνό σε αιμορραγία από άλλες αιτίες (διαβήτης , αγγειοπάθειες). Σε περίπτωση που το αίμα δεν φεύγει ή υπάρχουν υποτροπιάζουσες αιμορραγίες, αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.

  Η διαδικασία για να απορροφηθεί το αίμα από το εσωτερικό του ματιού μπορεί να κρατήσει αρκετέ